INSTRUCTIES
DE ICONEN VAN ONZE PRODUCTEN
Water geven
Planten kunnen uiteraard niet overleven zonder water, maar teveel water kan ook slecht zijn voor een plant. Zie je dit symbool? Dan kan je daar de speciale waterbehoeften voor jouw plant noteren.
Regenwater geven
Sommige planten kunnen de kalk die in kraantjeswater zit niet verdragen en kan je best alleen regenwater geven. Vleesetende planten bijvoorbeeld kunnen hier absoluut niet tegen.
Lente
In de lente beginnen je planten terug te groeien na een eventuele winterslaap. Ze hebben daardoor vaak meer behoefte aan water (en voeding). Ook de ideale periode om planten te verpotten.
Zomer
Planten houden uiteraard van zon, maar de hitte en sterke zonnestralen kunnen ook voor schade aan de bladeren zorgen, en het water in de grond sneller doen verdampen. Vaker water geven is wellicht nodig in deze periode.
Herfst
Bereid je alvast voor dat sommige planten al eens een blaadje durven verliezen tijdens de herfst. Dat is perfect normaal en betekent niet dat je plant meteen zal doodgaan. Verminder nu stilaan de waterhoeveelheid.
Winter
Sommige planten kunnen nu in een soort van winterslaap gaan en hebben minder water nodig dan bv. in de lente of de zomer. De Aloë Vera bv. kan nu gerust een aantal weken zonder water.
Bladeren besproeien
Tropische planten houden wel van een regelmatige sproeibeurt en kunnen dan extra mooi gaan glanzen. Zorg best voor een zo fijn mogelijke mist, zo blijven er geen dikke druppels lang op de bladeren liggen.
Hoeveel water
De hoeveelheid water die planten nodig hebben varieert niet alleen van seizoen tot seizoen, maar ook van plant tot plant en van de plaats waar de plant staat. Ook de samenstelling van de grond speelt een rol.
Bovenaan water geven
Afhankelijk van de plant kan je best boven- of onderaan water geven. Planten zoals cactussen of vetplanten geef je best bovenaan (een beetje) water. Langs onderen is moeilijker voor hun wortelgestel.
Onderaan water geven
Heb je veel last van rouwvliegjes? Probeer je planten dan eens langs onderen water te geven, gezien ze net houden van die vochtige bovenlaag. Ook hangplanten met kleine blaadjes varen wel bij deze methode.
Temperatuur
De temperatuur van de plaats waar een plant staat is vooral belangrijk in de zomer (wanneer het snel té heet wordt) en de winter (wanneer het voor tropische planten té koud kan zijn). Let ook op voor tochtige ruimtes.
Luchtzuiverend
Veel planten hebben de geweldige eigenschap luchtzuiverend te zijn. Dit zijn dus ideale planten voor een slaapkamer of bureau.
Giftig voor kinderen of dieren
Jammer genoeg zijn er ook een aantal plantensoorten die ondanks hun schoonheid ook best gevaarlijk zijn voor kleine handjes of knabbelende huisdieren. Hou deze dus buiten hun bereik.
In de zon plaatsen
Cactussen en vetplanten zijn echte zonnekloppers en kunnen perfect een hele dag tegen de volle zon. Daar genieten ze in de vrije natuur ook enorm van.
In de halfschaduw plaatsen
Planten die deze plek prefereren hebben graag een korte periode zon en staan de rest van de dag liever in de schaduw, of verkiezen vooral indirect licht.
In de schaduw plaatsen
Deze planten voelen zich ook goed op een plaatsje in de schaduw (al hebben ze altijd wel iéts van licht nodig). Sommige lichtminnende planten kunnen ook overleven met minder licht, maar zullen dan minder snel groeien.
Foto van de plant
Boven dit symbool kan je een leuke foto van je plant kleven, zo kan je deze snel herkennen. Eventueel kan je er ook een mooie tekening van jouw plant over kleven. Vervang de foto als je plant groter wordt.
Groei
In onze boekjes kan je ook een groeimeter terugvinden, waarbij je een blaadje kan inkleuren naarmate de plant groeit. Werk eventueel met 2 kleuren: 1 voor de grootte toen je hem kocht en 1 voor de groei daarna.